Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Soczewica w ostrym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis lekko zmieniłam, widniał jako sałatka. Jak dla mnie danie trochę za ciężkie jak na sałatkę. Można podać je zamiast ziemniaków, ryżu.

Soczewica w ostrym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Soczewica w ostrym sosie

 

Sposób przygotowania:

Soczewica w ostrym sosie
Soczewicę opłukać i gotować ok. 40 min.od czasu do czasu mieszając. Odcedzić. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki z utartym imbirem aż zmięknie. Kolejno dodać kumin, kurkumę, pieprz cayenne, sól. Dodać odsączoną soczewicę i delikatnie wymieszać. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny. Przełożyć na półmisek.
Soczewica w ostrym sosie
Etap 1 Cebulę podsmażyć z utartym imbirem.
Soczewica w ostrym sosie
Etap 2 Kolejno dodać pozostałe przyprawy oraz soczewicę.

Tagi:

soczewica