gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Soczewica ze szpeclami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Będąc w tym roku na urlopie zostałam poczęstowana daniem z kuchni szwabskiej. Po powrocie zrobiłam swoją wersje z lekkimi zmianami wyszło też pysznie.

Soczewica ze szpeclami

Składniki:

Soczewica ze szpeclami

 

  • 40 dkg soczewicy zielonej
  • 1 litr rosołu
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina octu

Sposób przygotowania:

Soczewica ze szpeclami
Soczewicę opłukać zamoczyć na godzinę w zimnej wodzie. W garnku rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę i czosnek poddusić. Soczewicę odsączyć dodać do cebuli wlać bulion wrzucić listki i ziele angielski i gotować aż soczewica będzie miękka.

Od czasu do czasu mieszamy jeżeli trzeba to dolewamy wody lub soku pomidorowego. Jak soczewica będzie ugotowana doprawiamy solą pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i zakwaszamy albo odrobiną octu albo wlewamy śmietanę.

To danie kuchni szwabskiej podaje się ze szpeclami i winerką.

POLECAM!!!