umbr4

umbr4

Kucharz
[Przepisów: 14]

Soczysta pieczona karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przedstawiam Wam prosty sposób na przygotowanie soczystej, kruchej karkówki, którą na pewno zachwycicie swoich domowników czy gości w trakcie obiadu :)

Soczysta pieczona karkówka

Składniki:

Soczysta pieczona karkówka

 

  • 2 plastry karkówki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • bukiet warzyw (mrożone: brokuły, kalafior, marchew)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki smalcu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Soczysta pieczona karkówka
Przygotowujemy plastry karkówki. Przyprawiamy je według swojego uznania (ja używam troszkę soli, pieprzu, czerwonej ostrej papryki, oraz słodkiej, zioła prowansalskie - całość lekko wklepuję w mięso), na to kładziemy cieniutkie plasterki czosnku i posiekaną cebulkę. Przykrywamy i chowamy na chwilę do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki, zapełniamy garnek 1/4 wody, solimy i dodajemy łyżkę margaryny. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy na małym ogniu. Szykujemy naczynie żaroodporne, bądź patelnię, którą możemy włożyć do piekarnika (np tak jak ja: indukcyjną tefal). Smarujemy smalcem i kładziemy cebulę, na to karkówkę, której wcieramy olej, aby się nie zeschła w piekarniku. Ustawiamy piekarnik na 190 st. i chowamy karkówkę na około 25 minut. Przez ten czas ziemniaki się ugotują, 10 minut przed końcem wstawiamy mrożone warzywa do garnuszka, aby były miękkie na czas. I gotowe, smacznego!