Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Soczyste żeberka z rodzynkami i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Żeberka przygotowane w ten sposób są niezwykle soczyste i aromatyczne. Danie dla osób, które lubią połączenie smaku mięsa ze słodkimi owocami.

Soczyste żeberka z rodzynkami i jabłkami

Składniki:

Soczyste żeberka z rodzynkami i jabłkami

 

  • · 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • · 4 jabłka
  • · 2 szklanki śmietany kremówki
  • · 2 szklanki bulionu
  • · 2 garście rodzynek
  • · 2 łyżki majeranku
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • · sól, pieprz
  • · przyprawa korzenna
  • · tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczyste żeberka z rodzynkami i jabłkami
Mięso solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy przyprawą korzenną. Opruszamy mąką i smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gdy żeberka będą miękkie dodajemy jabłka (ósemki) i rodzynki. Dokładamy śmietanę. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy majerankiem.

Dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 minut.