bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Soczysty schab wędzony na herbacie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Domowy, wędzony na herbacie aromatyczny i pyszny schab.

Soczysty schab wędzony na herbacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Soczysty schab wędzony na herbacie

 

  • 700g schabu bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka pieprz
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • łyżeczka czerwonej ostrej papryki
  • łyżeczka estragonu
  • szczypta mielonej kolendry
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka suszonej natki pietruszki
  • łyżka suszonej drobno posiekanej cebuli
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte

 

  • do wędzenia:
  • z braku herbaty liściastej użyłam 3 torebki herbaty (2 czarnej oraz 1 zielona cytrusowa)
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ryżu białego
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ziela jałowca
  • 3 gałązki rozmarynu
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Soczysty schab wędzony na herbacie
Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, dodać schab i dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na noc do lodówki. Przygotowanie woka lub głębokiej patelni do wędzenia. Dno i boki wykłady dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią. Na dno woka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy, skórkę. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalowa specjalna tackę albo tworzymy coś na szybko w stylu pomysłowego Dobromira, czyli tratwę z patyków, które układamy tak by móc położyć na nie mięso i żeby mięso nie dotykało dna. Tak przygotowany wok rozgrzewamy, na dużym ogniu, następnie kładziemy mięso i przykrywamy woka pokrywką. sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Podgrzewamy woka na dużym ogniu przez ok 5 minut, potem zmniejszamy ogień do minimum. Czas wędzenia zależy od wielkości mięsa, ja bałam się że będzie twardy dlatego wędziłam przez 70 minut, potem należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na 10 minut, niech mięso się wędzi jeszcze chwilę a soki równomiernie rozłożą. Gotowe wyjmujemy i kroimy na plastry. Ostrzegam ze w trakcie krojenia z mięsa wylewa się bardzo dużo soków, pysznego sosu dlatego warto kroić go tak żeby mógł spływać do jakiejś miski. Schab można podać na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami. Z sosu po wystygnięciu robi się pyszna galaretka, którą można z przyjemnością posmarować sobie chleb.
Soczysty schab wędzony na herbacie
przygotowany wok do wędzenia schaby na herbacie
Soczysty schab wędzony na herbacie
wędzenie mięsa w oku na herbacie przez 70min
Soczysty schab wędzony na herbacie
uwędzone mięso w całosci po odkryciu woka
Soczysty schab wędzony na herbacie
uwedzone mieso po pokrojeniu na plastry