suzana

suzana

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Sójki mazowieckie ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sójki mazowieckie to danie wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. Przepis jest znany od ponad 100 lat, ale dopiero w połowie ubiegłego wieku te pieczone pierogi stały się sójkami. Zdecydowanie warte polecenia...

Sójki mazowieckie ze śliwkami

Składniki:

Sójki mazowieckie ze śliwkami

 

 

  • dodatkowo 1 żółtko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania sójek przed pieczeniem

 

  • Składniki na farsz:
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 150 g domowej kapusty kiszonej z marchewką
  • 70 g śliwek bez pestek HORTEX
  • 1 cebula
  • 4-5 kapeluszy suszonych prawdziwków
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz, kminek mielony - do smaku

Sposób przygotowania:

Sójki mazowieckie ze śliwkami
CIASTO: Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i drożdże. Dodać olej, masło, wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - ciasto powinno podwoić swoją objętość. FARSZ: Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie, zagotować na sypko dodając do wrzątku 1 łyżeczkę soli. Po ugotowaniu przelać kaszę zimną wodą. Grzyby namoczyć, posiekać w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić z dodatkiem 1 łyżki oleju lnianego. Śliwki bez pestek HORTEX pokroić w paseczki, dodać wcześniej namoczone grzyby, dodać do cebulki, smażyć kilka chwil do miękkości. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, dodać do cebuli, grzybów i śliwek, dodać resztę oleju lnianego. Dusić na małym ogniu do zeszklenia kapusty. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i mielonym kminkiem. Po ostudzeniu połączyć z kaszą, dokładnie wymieszać. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować je na ok. 0,5 cm starając się nie podsypywać mąką. Wykrawać koła, nakładać farsz i starannie zlepić brzegi, aby sójki nie rozkleiły się w trakcie pieczenia. Układać na blasze, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec przez ok. 30 min. do wyraźnego zarumienienia.