reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sojowe flaczki wegetariańskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne flaczki domowe- tyle, że wegetariańskie. Smakują podobnie do tych prawdziwych, ale robi sie je w pół godziny:)

Sojowe flaczki wegetariańskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sojowe flaczki wegetariańskie

 

  • 2 op kotletów sojowych

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 korzeń pietruszki

 

  • 1/2 selera

 

 

 

  • 1 op przyprawy do flaków

 

 

  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru

 

  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki

 

  • garść majeranku

 

  • 1 rosołek warzywny- można zamienić w/g uznania

 

  • 1 łyżka octu- można ominąć

 

 

Sposób przygotowania:

Sojowe flaczki wegetariańskie
1 1/2 litra wody zagotowujemy razem z liściem laurowym i zielem angielskim, wkładamy kotlety i gotujemy około 5-7 minut. Odstawiamy na chwilę i odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru. Warzywa obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw. Na masła ( oleju) podsmażamy warzywa, gdy są już miękkie zalewamy wywarem z kotletów, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 10 minut. W tym czasie kroimy kotlety na paski szerokie ok 1 cm. Na patelni robimy zasmażkę- łyżkę masła rozpuszczamy, dodajemy mąkę i podsmażamy do lekkiego zrumienienia mąki. Zasmażkę przekłądamy do jarzyn, dodajemy kotlety- całość gotujemy jeszcze około 5 minut i przyprawiamydo smaku. Podajemy z pajdą świeżego chleba:) Smacznego:)
Sojowe flaczki wegetariańskie
Etap 1 kotlety kroimy w paski o szerokości około 1 cm