SUPERPRZEPIS

Sojowy łosoś z soczewicą i szpinakiem

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Sojowy łosoś z soczewicą i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Pyszne połączenie łososia, soczewicy i szpinaku - wykwintne danie gotowe w mig :)

Składniki:

Sojowy łosoś z soczewicą i szpinakiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sojowy łosoś z soczewicą i szpinakiem
Zaczynamy od przygotowania soczewicy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory, bulion i wino. Całość gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka.



Jeżeli soczewica nie będzie miękka, a wchłonie już całą wodę to podlewamy ją jeszcze bulionem. Całość przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, chili, papryką słodką, solą i pieprzem. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą.Składniki vinegret łączmy ze sobą i dokładnie mieszamy. Szpinak łączmy z sosem.



Łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po kwadransie polewamy go sosem sojowym i wkładamy jeszcze na 5-7 minut. Wyjmujemy, czekamy chwilę aż łosoś troszkę ostygnie i kroimy w plastry. Łososia podajemy ułożonego na soczewicy i sałatce ze szpinaku. Życzę smacznego :)
Sojowy łosoś z soczewicą i szpinakiem
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Sojowy łosoś z soczewicą i szpinakiem
Następnie dodajemy pomidory, bulion i wino.
Sojowy łosoś z soczewicą i szpinakiem
Składniki vinegret łączmy ze sobą i dokładnie mieszamy. Szpinak łączmy z sosem.
Sojowy łosoś z soczewicą i szpinakiem
Łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.