goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Sok jabłkowy z sokowirówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taki sok jest przepyszny, polecam każdemu kto ma sad, a w nim mnóstwo jabłek

Sok jabłkowy z sokowirówki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sok jabłkowy z sokowirówki

 

Sposób przygotowania:

Sok jabłkowy z sokowirówki
Jabłka (co prawda ja użyłam papierówki ale polecam antonówki - są bardziej soczyste) oczyszczamy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok zagotowujemy i usuwamy pianę (można ją zebrać lub przecedzić). Dodajemy cukier (wg uznania - chodzi głównie o zakonserwowanie soku). Ja na około 10 kg jabłek użyłam 70 dag cukru. Sok przelewamy do wyparzonych butelek/słoików i pasteryzujemy 20 minut.
Sok jabłkowy z sokowirówki
Jabłka oczyszczamy,następnie przepuszczamy przez sokowirówkę
Sok jabłkowy z sokowirówki
Z soku zbieramy powstałą pianę, przelewamy sok do garnka i zagotowujemy.