Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Sok pomarańczowo- marchewkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Domowy sok z gotowanych marchewek i pomarańczy. Danie wegańskie.

Sok pomarańczowo- marchewkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sok pomarańczowo- marchewkowy

 

  • 3 pomarańcze
  • 5 marchewek
  • 1-2 cytryn
  • 1,5 szklanki cukru rafinowanego
  • 6 litrów wody

 

Sposób przygotowania:

Sok pomarańczowo- marchewkowy
Pomarańcze dokładnie wyszorować, dwie z nich pokroić na kawałki, a jedną obrać ze skórki i też podzielić na części. Marchewki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Do jednego garnka dać marchewki oraz pomarańcze i zalać 2 litrami wody. Gotować ok. 1,5 godziny. W drugim garnku zagotować pozostałą wodę z cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryn. Gdy warzywa są miękkie, odstawic je z ognia i dokładnie zmiksować. Następnie połączyć z zagotowaną wodą. Odstawić do ostudzenia. Jeśli chcemy można przecedzić sok przez sito, nie jest to konieczne, i wtedy mamy sok z miąższem. Najlepiej podawać schłodzony.
Sok pomarańczowo- marchewkowy
Przygotowane marchewki i pomarańcze zalać wodą i gotować.
Sok pomarańczowo- marchewkowy
Ugotowane pomarańcze i marchewki należy dokąłdnie zmiksować.
Sok pomarańczowo- marchewkowy
Gotowy sok z marchewki i pomarańczy podawać schłodzony.

Tagi:

marchewka