teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

sok pomarańczowy z korzenną nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

podany na zimno orzeźwia, lekko podgrzany miło rozgrzewa..

sok pomarańczowy z korzenną nutą

Składniki:

sok pomarańczowy z korzenną nutą

 

  • 3 duże pomarańcze bez pestek(charakterystyczny "pępek" u nasady owocu)
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 szkl cukru
  • 6 l wody
  • cynamon,kardamon,imbir, goździki

Sposób przygotowania:

sok pomarańczowy z korzenną nutą
Pomarańcze zalewamy wodą,tak aby były całkiem przykryte i gotujemy ok 6 min od zagotowania.Odlewamy wodę.Owoce kroimy w plasterki,zalewamy litrem wody,dodajemy cukier i kwasek cytrynowy-gotujemy ok 10 min. Odstawiamy w zimne miejsce na 15 godz. Następnie pomarańcze z naszym 'syropem' miksujemy za pomocą blendera. 5l wody zagotowywujemy z przyprawami (ilość wedle uznania) i dolewamy do zmiksowanych owoców.Aby pozbyć się osadu ze skórki,przelewamy sok przez gazę lub gęste sitko.

Tagi:

beza bezy