czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Sok pomidorowy z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zimą można rozkoszować się smakiem świeżych pomidorów zamkniętych w butelce...

Sok pomidorowy z bazylią

Składniki:

Sok pomidorowy z bazylią

 

Sposób przygotowania:

Sok pomidorowy z bazylią
Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć "środki". Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zagotować, po czym przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak. Gotowy sok rozlać do butelek. Pasteryzować 3 minuty.