Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sok truskawkowy z miętą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Odmienna wersja tradycyjnego soku z truskawek. Wyczuwalna lekka nutka mięty.

Sok truskawkowy z miętą. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sok truskawkowy z miętą.

 

  • 2 kg truskawki świeże
  • 1 kg cukru
  • świeże liście mięty

Sposób przygotowania:

Sok truskawkowy z miętą.
Truskawki umyć i oczyścić. Słoiki wyparzyć. Truskawki wkładać do przygotowanych słoików naprzemienne z cukrem- warstwa truskawek-łyżka cukru. Na samym wierzchu ma być cukier. Wcisnąć parę listków mięty do słoika- 2-3 listki na 0,5litrowy słoik. Słoiki z truskawkami odstawić i czekać, aż puszczą sok. Najlepiej zrobić to na noc. Kiedy truskawki opadną, z jednego słoika uzupełnić pozostałe. Zakręcić wieczka i pasteryzować. Woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoika. Od momentu wrzenia gotować 40minut.
Sok truskawkowy z miętą.
Wkładając truskawki naprzemiennie z cukrem szybciej puszsczją sok.
Sok truskawkowy z miętą.
Czas pasteryzacji należy liczyć od momentu wrzenia wody.