Sok z czerwonej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sok przygotowany jest w sokowniku z dorodnych, zdrowych okazów owoców czerwonej porzeczki. Zimowe źródło witamin.

Sok z czerwonej porzeczki

Składniki:

Sok z czerwonej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Sok z czerwonej porzeczki

Przebieranie

Sok z czerwonej porzeczki
Przebieranie i mycie owoców czerwonej porzeczki

Owoce dokładnie przebieramy,usuwamy ogonki,liście i niezdrowe owoce. Płuczemy chłodną,bieżącą wodą na sicie.

Umieszczanie owoców w sokowniku

Sok z czerwonej porzeczki
Czerwona porzeczka w sokowniku przed rozpoczęciem gotowania.

Przebrane i przepłukane owoce przekładamy do odpowiedniej komory sokownika (górnej).

Do dolnej nalewamy wodę. Stawiamy na gazie.

Spuszczanie soku

Sok z czerwonej porzeczki
Spuszczanie tworzącego się soku do garnka

Po jakimś czasie w "wężyku" zacznie zbierać się sok .Od czasu do czasu naciskamy na metalową część,by spuścić sok do garnka.

Gotowanie z cukrem

Sok z czerwonej porzeczki
Gotowanie soku z czerwonej porzeczki z cukrem

Gdy już cały sok będzie zlany do garnka, dosypujemy cukier,z początku mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Pasteryzacja.

Sok z czerwonej porzeczki
Proces pasteryzacji wypełnionych słoików

Gorącym sokiem z cukrem napełniamy słoiki lub butelki. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min.