Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1148]

Sok z jabłek na zimę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Doskonały sok jabłkowy na zimę w słoiczkach.

Sok z jabłek na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sok z jabłek na zimę

 

Sposób przygotowania:

Sok z jabłek na zimę
Jabłka dokładnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i płuczemy. Przygotowane owoce przekładamy do sokownika. Przesypujemy warstwowo cukrem. Przykrywamy i gotujemy. Powstały, gorący sok przelewamy do wyparzonych słoiczków. Szybko zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak pozostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia (soki można także zapasteryzować 5-10 minut). Gotowe soki wynosimy do spiżarni.
Sok z jabłek na zimę
Jabłka dokładnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i płuczemy.
Sok z jabłek na zimę
Przygotowane owoce przekładamy do sokownika. Przesypujemy warstwowo cukrem. Przykrywamy i gotujemy.
Sok z jabłek na zimę
Powstały, gorący sok przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Sok z jabłek na zimę
Szybko zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak pozostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia (soki można także zapasteryzować 5-10 minut). Gotowe soki wynosimy do spiżarni.