madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Sok z jabłek na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zimą kiedy brakuje na świeżych owoców taki 100 % soczek będzie jak znalazł, wystarczy zejść do piwniczki.

Sok z jabłek na zimę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sok z jabłek na zimę

 

Sposób przygotowania:

Sok z jabłek na zimę
Owoce ( ja użyłam tzw. spadów ) myjemy i wycinamy gniazda nasienne oraz uszkodzone lub robaczywe części. Następnie owoce wkładamy do sokowirówki. Powstały sok przecedzamy przez sitko do garnka, dodając do smaku cukier według własnego uznania i podgrzewając do momentu aż cukier się rozpuści. Zbieramy z wierzchu powstałą pianę, a sok przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek i pasteryzujemy około 10 -15 minut.
Sok z jabłek na zimę
Owoce myjemy i usuwamy gniazda nasienne
Sok z jabłek na zimę
Pokrojone owoce przecieramy w sokowirówce
Sok z jabłek na zimę
Przecedzony sok podgrzewamy z cukrem do smaku