Strona główna Sok z jeżyn na zime

Sok z jeżyn na zime

Przetwory « poprzedni | następny »
Mysiunia offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1718
zdjęcia: 1 z 1
Sok z jeżyn na zime
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

bardzo zdrowy sok z jeżyn na zime


trudność: łatwe
czas:

Sok z jeżyn na zime - SKŁADNIKI:

Sok z jeżyn na zime - PRZYGOTOWANIE:

nie podaje określonych proporcji, bo jeżyny dojrzewają różnie i ja taki jeden sok robie przez kilka dni, a ilosc cukru zależy od ich kwasowoci, ale na 1kg owoców ponad pół kilo cukru. jeżyny wkladamy do dużego słoja i przesypujemy warstwowo cukrem, co kilka dni można dodawac kolejne porcje owoców, po ok 6 dniach odciskamy wytworzony sok (słoj musi stac na słonecznym parapecie) i przelewamy do buteleczek. pasteryzujemy 10-15 minut i sok doskonale sie przetrzymuje nawet kilka sezonów!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sok z jeżyn na zime (strona 1 z 1)  
Marika_1961

Marika_1961
offline

2010-08-22 12:29
Przyda sie mam pelno jezyn na dziace
Skomentuj
Oceń:
0
caroline1983

caroline1983
offline

2010-08-22 18:05
Moja babcia często robiła taki sok. Jest obłednie smaczny tylko trzeba uwazać z ilościa bo zawiera nieco alkoholu :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Sok z malin na zimę Marynowana szparagówka Kolorowa sałatka z ogórków
Słoikowa łopatka boczkowa Przecier z pomidorów Kapusta kiszona w słoikach
Moje dyniowe pikle Sałatka warzywna z cukinią na zimę Puree z dyni na zimę
Dżem z dyni z imbirem i cynamonem Dżem z dyni i jabłek Dynia na zimową zupę

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane