Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest wspaniałym dodatkiem do przygotowania barszczu wigilijnego, ale jest pyszny także jako sok pitny.

  Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych

Składniki:

Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych

 

  • buraki czerwone - najlepiej te podłużne,
  • oraz solanka :
  • na 1 l - wody, dajemy:
  • 5 dag - soli,
  • 3 g - kwasu cytrynowego.
  • oraz cukier

Sposób przygotowania:

Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych
Buraki zalewa się zalewą - solanką, naczynie z zawartością, przykryte folią umieszcza w ciepłym pomieszczeniu na czas, gdy występują wyraźne oznaki fermentacji. Następnie naczynie przenosi się do chłodnego pomieszczenia, do całkowitego ukwaszenia. Możemy je kwasić z różnymi przyprawami, dobierając je tak, jak do kwaszenia kapusty sałatkowej.Ukwaszone buraki przerobić na sok w wirówce do soków (sokowirówka) lub przez rozdrobnienie i przeciskanie przez praskę. Do pozostałej miazgi dodaje się nieco przegotowanej wody, miesza i po pewnym czasie wyciska sok powtórnie. Oba soki z pierwszego i drugiego wyciskania zlewa się razem i miesza z zalewą z kwaszenia, po czym cedzi przez gęste sito lub tkaninę. Do 1 litra soku dodać 20 - 30 g cukru i wymieszać. Sok ten dość dobrze znosi pasteryzację Pasteryzuje się je więc w temperaturze 90 stopni C - 15 minut butelki lub słoiki 1/2 litrowe, a większe 18 - 20 minut, po czym schładza.

Tagi:

buraki