misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Sok z kwiatów bzu czarnego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniały aromatyczny sok który stanowi doskonały dodatek do wody...

Sok z kwiatów bzu czarnego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sok z kwiatów bzu czarnego

 

  • 45 baldachów kwiatów bzu czarnego
  • 2 cytryny
  • Skórka z 2 cytryn
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 ½ l przegotowanej i ostudzonej wody
  • 750 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Sok z kwiatów bzu czarnego
W pogodny suchy dzień należy zebrać baldachy kwiatu bzu czarnego. Obcinamy większe gałązki z kwiatostanów. Cytryny dobrze umyć i obrać cieniutko skórkę z cytryn (tak aby nie miała białych części). Następnie cytrynę obieramy całkowicie pozbawiając całej białej części i kroimy w mniejsze kawałki. Do słoika wkładamy oczyszczone kwiaty przekładając je cytryną i skórką z cytryny. Na wierzch wsypujemy kwasek cytrynowy i całość zalewamy chłodną przegotowaną wodą. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 2 dni. Po tym czasie odcedzamy, kwiaty wyciskamy. Do powstałego soku wsypujemy cukier, mieszamy i przelewamy do słoików. Pasteryzujemy krótko i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Można przechowywać przez krótki okres bez pasteryzacji w lodówce.

Rozcieńczamy wodą i pijemy jako orzeźwiający napój.

SMACZNEGO!

Do soku można dodać więcej cukru (1 ½ kg), wtedy uzyskamy syrop.
Sok z kwiatów bzu czarnego
Z cytryny obieramy tylko żółtą część skórki, cytryne pozbawiamy białej części i wszystkich skórek...
Sok z kwiatów bzu czarnego
oczyszczone kwiatostany umieszczamy wraz ze skórką i cytryną w słoiku; zalewamy chłodną przegotowaną wodą...
Sok z kwiatów bzu czarnego
kilka razy w ciagu dnia wstrząsamy słoikiem, kwiaty osiadają....
Sok z kwiatów bzu czarnego
Dokładnie przecedzamy sok i słodzimy cukrem, następnie przelewamy do słoików...