lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Solanki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne delikatne typowe na śniadanie czy kolację rogale z makiem .

Solanki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Solanki z makiem

 

  • 500g mąki pszenne 650
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli ( dałam sól morską ziołową )
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
  • kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) ja zastąpiłam makiem mielonym

Sposób przygotowania:

Solanki z makiem
1. Do miski wsypałam mąkę. 2. W szklance ( połowę szklanki wody ) dodałam drożdże , cukier i rozmieszałam do rozpuszczenia . 2. Zrobiłam zagłębienie w mące i wlałam rozczyn z drożdży i wody zamieszałam delikatnie i zostawiłam na 30 minut aby zaczęło pracować . 3. Teraz dodałam roztrzepane jajo i letnie mleko , wyrobiłam ciasto. 4. Zostawiłam je na półtorej godziny do wyrośnięcia. 5. Ciasto podzieliłam na połowę, każdy placek rozwałkowałam i pokroiłam na 8 trójkątów . 6. Każdy trójkąt smarowałam pędzelkiem i zwijałam rogalika . 7. Ułożyłam rogaliki na blaszkach do pieczenia,zostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia , potem posmarowałam roztrzepanym białkiem i posypałam makiem . 8.Piekłam na papierze do pieczenia 20 minut w 170 stopniach .
Solanki z makiem
Sklądniki dodałam wyrobiłam i zostawiłam na 90 minut do wyrośnięcia
Solanki z makiem
Ciasto podzieliłam na połowę, każdy placek rozwałkowałam i pokroiłam na 8 trójkątów .
Solanki z makiem
Każdy trójkąt smarowałam pędzelkiem i zwijałam rogalika .
Solanki z makiem
Ułożyłam rogaliki na blaszkach do pieczenia,zostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia , potem posmarowałam roztrzepanym białkiem i posypałam makiem .