marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet borówkowy z winem musującym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce przebrać i przelać letnią wodą w durszlaku.Zmiksować z resztą.Przełożyć do pojemnika.Zamrażać 3 h.

Sorbet borówkowy z winem musującym

Składniki:

Sorbet borówkowy z winem musującym

 

  • 300 g.borówek amerykańskich,
  • 2 szklanki wina musującego półwytrawnego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • białko,
  • świeże listki mięty lub melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Sorbet borówkowy z winem musującym
Borówki przebrać i opłukać pod kranem z bieżącą wodą na durszlaku. Jak obcieknie z nich woda wsypać do miksera z komorą, lub do garnka, dodać cukier puder, białko oraz wino musujące. Zmiksować w mikserze z komorą lub blenderem całość. Przełożyć dużą łyżką mus do pojemnika do zamrażania lodów. Zamrażać 3-4 godziny, co jakiś czas zajrzeć i przemieszać mus, w celu tworzenia się kryształków lodu. Po upływie czasu wyjąc pojemnik z zamrażalnika i gałkownicą nabierać deser prosto do wysokich trójkątnych czarek. Podawać sorbet udekorowany świeżymi listkami mięty lub melisy, które przedtem należy opłukać i strzepnąć.