Irvingtea

Irvingtea

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Sorbet Earl Grey

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zaparzyć herbatę i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski.

Sorbet Earl Grey

Składniki:

Sorbet Earl Grey

 

  • 1 cytryna,
  • 8,5 dag drobnego, białego cukru,
  • 2 białka,
  • 20 ml białego wina,
  • kilka listków mięty pieprzowej,
  • 4 łyżeczki Herbaty liściastej Irving Earl Grey Royal
  • Składniki na watę cukrową:
  • 18,5 dag cukru kryształu,
  • 150 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Sorbet Earl Grey
Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku). Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino. Przelać do naczynia do lodów, zamknąć, uszczelnić i zamrażać 1-1,5 godziny aż do uzyskania lodowej papki. W mikserze wymieszać sorbet z połamanymi lodowymi kostkami. W osobnej misce ubić na sztywno białka, wlać sorbet do miksera i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy, Gotową mieszankę zamrozić (ok. 1 godz.) i ponownie przelać do miksera, krótko wymieszać, przelać do miski i zamrażać do zupełnego stwardnienia. Przygotować watę cukrową. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i podgrzewać powoli, aż się cukier rozpuści, a następnie doprowadzić do wrzenia i szybko gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 150C. Używając dwóch dużych widelców, szybko nabierać gęstniejący syrop, wyciągać nici cukrowe, zawieszając je na drewnianej łyżce. Przygotowana watę cukrową wstawić do chłodziarki i chłodzić przez 6 godzin. Nakładać zamrożony sorbet łyżką na półmisek i udekorować cukrową watą. Można tez podawać sorbet z delikatnymi wafelkami. Przepis pochodzi ze strony www.irvingtea.pl