-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Sorbet egzotyczny w truskawkowej polewie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zmrożony deser z owoców egzotycznych na przekór zimie, z tęsknoty za latem.

Sorbet egzotyczny w truskawkowej polewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sorbet egzotyczny w truskawkowej polewie

 

  • Składniki na sorbet owocowy:
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 1 kubek śmietany 18% - 400 g
  • 3 łyżki cukru
  • Składniki na polewę:
  • 20 dag truskawek (mrożone lub świeże)
  • 2 łyżki cukru
  • kilka łyżek śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Sorbet egzotyczny w truskawkowej polewie
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy je na drobniejsze kawałki. Dodajemy śmietankę oraz cukier i rozdrabniamy je blenderem. Uzyskaną masę przekładamy do silikonowych foremek i wkładamy do zamrażarki. W międzyczasie rozdrabniamy blenderem truskawki z cukrem. Gdy masa owocowa będzie zamrożona wyciągamy je z foremek, polewamy sosem truskawkowym, a także śmietanką. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Sorbet egzotyczny w truskawkowej polewie
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki.
Sorbet egzotyczny w truskawkowej polewie
Owoce wraz z cukrem i śmietanką blendujemy na gładką masę.
Sorbet egzotyczny w truskawkowej polewie
Masę owocową przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażarki.
Sorbet egzotyczny w truskawkowej polewie
Truskawki z cukrem miksujemy za pomocą blendera.