marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet lodowo-szampański

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sorbet lodowo-szampański.

Sorbet lodowo-szampański

Składniki:

Sorbet lodowo-szampański

 

  • 2 szklanki szampana,
  • 3 szklanki soku cytrynowego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • wytłoczki lub pojemnik na sorbet,
  • orzeszki pinii posiekane w słupki.

Sposób przygotowania:

Sorbet lodowo-szampański
Trzy cytryny sparzyć i wyszorować ,po czym przekroić i wycisnąć z nich sok,oddzielić od pestek,zmieszać z szampanem,cukrem pudrem i przelać do pojemnika na lody.Wstawićpojemnik do zamrażalnika na 3,5 godziny.Podczas zamrażania zaglądać co pół godziny do zamrażalnika i widelcem przemieszać masę,aby potworzyły się w niej kryształki lodu.Po upływie czasu wyjąć pojemnik z sorbetem, obrócić go do góry dnem,uderzyć w denko kilka razy nożem i wybić masę sorbetową na półmisek.Oddzielać masę nożem na kawałki i nakładać doczarek i podawać od razu,dekorując orzeszkami pinii.