Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sorbet malinowy wg Beatris

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatny, rozpływający się w ustach sorbet ze świeżych malin.

Sorbet malinowy wg Beatris Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sorbet malinowy wg Beatris

 

  • 500 g świeżych malin
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki przegotowanej zimnej wody

Sposób przygotowania:

Sorbet malinowy wg Beatris
Maliny oczyścić, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać je na małym ogniu tak długo, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści (nie gotować). Maliny razem ze sokiem przetrzeć przez sito i ostudzić. Do przecieru malinowego wlać zimną wodę i dokładnie wymieszać. Płyn przelać do pojemnika plastikowego, zamknąć, wstawić do zamrażalnika. Po dwóch godzinach wyjąć i przemieszać widelcem. Ponownie wstawić do zamrażalnika. Czynność powtarzać co ok. 20 minut, aż sorbet uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy sorbet rozłożyć do pucharków i podawać.
Sorbet malinowy wg Beatris
Oczyszczone maliny zasypane cukrem i podgrzewane.
Sorbet malinowy wg Beatris
Maliny dokładnie przetarte przez gęste sito.
Sorbet malinowy wg Beatris
Przetarte maliny dokładnie wymieszane z zimną wodą.
Sorbet malinowy wg Beatris
Sorbet malinowy po dwóch godzinach zamrażania przemieszany widelcem.