marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2008]

Sorbet ogórkowy z limonką.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Limetki sparzyć lub umyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki,przekroić,wycisnąć sok.Sporządzić syrop,zmieszać ze startymi ogórkami.Zamrozić.

Sorbet ogórkowy z limonką.

Składniki:

Sorbet ogórkowy z limonką.

  • (ok.4 porcji):
  • 450 g.ogórków świeżych(mogą być starte),
  • 1 limonka niepryskana i niewoskowana,
  • 1 limetka na sok,
  • 100 g.cukru.

Sposób przygotowania:

Sorbet ogórkowy z limonką.

Limetki sparzyć lub umyć w gorącej wodzie,obrać ze skórki cienko,
przekroić i wycisnąć z nich sok.Skórkę limetki,sok,cukier wymieszać w garnku,zagotować,po czym gotować z minutę na wolnym ogniu.Syrop przecedzić przez sitko do naczynia i ostudzić.
Ogórki obrać ze skórki,opłukać i zetrzeć na drobnej tarce,a potem połączyć z syropem limetkowym przełożyć do dużego naczynia i
miksować blenderem na gładką masę.Masę sorbetową przełożyć do pojemnika odpornego na zamrażanie,przykryć i wstawić do zamrażarki.Zamrażać sorbet ok.4 godz.i co pól godziny masę zamieszać widelcem lub łyżką.Można też zamrozić masę w maszynce do lodów z ok.40 min.