Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Sos beszamelowy wg Patty

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podstawowy przepis na klasyczny sos

Sos beszamelowy wg Patty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos beszamelowy wg Patty

 

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy wg Patty
Masło stapiamy na patelni. Kiedy będzie prawie roztopione dodajemy mąkę i mieszkamy trzepaczkę. Gotujemy przez 2 minuty. Gdy masa nabierze złocistego koloru przelewamy ją do gotującego się mleka i dobrze mieszamy w celu uniknięcia powstania grudek. Dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy ponownie do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Sos beszamelowy wg Patty
Masło rozpuszczamy na palelni w tym czasie gotujemy mleko
Sos beszamelowy wg Patty
Do masła dodajemy mąkę i mieszamy aż osiągnie złoty kolor
Sos beszamelowy wg Patty
Zasmażkę przekładamy do gotującego się mleka i mieszamy