jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sos boloński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

sos boloński świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti

Sos boloński

Składniki:

Sos boloński

 

  • 10 dag chudego wedzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 1,5 szklanki rosołu instant
  • 40 dag pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • suszone oregano- szczypta
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos boloński
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew i seler oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na oliwie. Następnie dodać cebulę, marchew, seler i czosnek, wszystkie składniki podsmażyć.
Do boczku i jarzyn dodać mielone mięso i smażyć je stale mieszając, aż zmieni barwę. Mięso podlać winem i gotować, aż do odparowania płynu.
Do naczynia wlać gorący rosół, wrzucić obrane ze skórki pomidory i dalej wszystko gotować,aż płyn znowu odparuje. Pomidory w sosie rozgnieść drewnianą łyżką.
Natkę pietruszki umyć,osuszyć i drobno posiekać. Do sosu dodać natkę, oregano, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 1 godzinę. Sos od czasu do czasu zamieszać, aby nie przywarł do dna.

Tagi:

mięso