madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Sos boloński - do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wykorzystuję ten sos jako bazę do sosu do spaghetti, do lazanii, sam jako sos do makaronu lub np. zastępuję nim keczup do kanapek. W przepisie pasteryzuję bo wychodzi duża ilość. A i świetny do pizzy :)

Sos boloński - do słoików Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos boloński - do słoików

 

  • 2 kg pomidorów
  • 1/4 kg cebuli
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soli
  • 1/4 szkl oliwy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1/4 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka przyprawy w płynie
  • 1 szczypta mielonego pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sos boloński - do słoików
Z kolorowych papryk usuwamy gniazda nasienne, cebulę i czosnek obieramy, Pomidory możemy sparzyć jeśli nie chcemy skórki , ale nie jest to konieczne. Tak przygotowane kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy, zioła oraz kostkę, oliwę oraz koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy posiekana natkę pietruszki i miksujemy. Powstały sos wlewamy w słoiki i pasteryzujemy 10 minut.
Sos boloński - do słoików
Wszystkie składniki gotujemy aż warzywa będą miękkie

Tagi:

przyprawy