Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos borowikowy z zupki i mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gotowe mielone kotleciki ( zawsze mam w zapasie ) + kilka podsmażonych pieczarek i sos z zupy borowikowej - smaczny obiat w 10 minut .

Sos borowikowy z zupki i mielone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos borowikowy z zupki i mielone

 

  • 6 małych kotletów mielonych ( lub 3 większe )
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • 4 duże pieczarki
  • 1 ,,Zupa borowikowa z cebulką " Knorra
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Sos borowikowy z zupki i mielone
Pokroić i smażyć na 3 łyżkach oleju na rumiano pieczarki . Dołożyć masło . Przełożyć do garnuszka , wlać śmietankę i wodę - zagotować . Wsypać zupę borowikową - dobrze rozmieszać. Dołożyć kotlety i dusić na bardzo małym gazie ok. 10 minut . Podaję z kopytkami , kaszą , ziemniakami , kluskami śląskimi albo szerokim makaronem Tagliatelle ( dziś poszłam na łatwiznę i wyciągnęłam kupne kopytka sprawdzonej firmy . Podoba mi sie ich kształt- też takie wałeczki zwężające sie na końcach robię z kurkumą i curry ).
Sos borowikowy z zupki i mielone
Gotowe usmażone kotleciki z zapasów ( lub usmażone na świeżo )
Sos borowikowy z zupki i mielone
Pieczarki pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju z masłem
Sos borowikowy z zupki i mielone
Zrobić sos borowikowy z zupki borowikowej i śmietany - włożyć kotlety i dusić

Tagi:

zupa winogrona