madaste

madaste

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Sos cebulowo-śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wystarczy dodać pokrojonego śledzia z tacki i mamy pysznego śledzia w sosie śmietanowym a'la Lisner :)

Sos cebulowo-śmietanowy

Składniki:

Sos cebulowo-śmietanowy

 

  • 50 dag małych cebulek lub szalotek
  • 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
  • pół jabłka
  • szklanka śmietany / jogurt naturalny - wersja light
  • sól, cukier, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Sos cebulowo-śmietanowy
Cebulkę obieramy i obgotowujemy wrzucając na wrzącą osoloną wodę (uważamy, żeby się nie rozgotowała), przecedzić, przestudzić i pokroić w pół talarki. Obrane jabłko drobno kroimy. Do śmietany dodajemy szczypior i powyższe składniki. Mieszamy, przyprawiamy do smaku solą,cukrem i pieprzem ziołowym i cytrynowym