karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Sos chrzanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos chrzanowy doskonały do jajek na twardo, wędlin, pieczonej białej kiełbasy, gotowanych ryb i potraw w galarecie.

Sos chrzanowy

Składniki:

Sos chrzanowy

 

  • 10 dag chrzanu
  • 3 łyżki wywaru mięsnego (kostka mięsna)
  • 100 ml śmietany
  • 2 ugotowane żółtka
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy
Chrzan myjemy, obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce. Utarty chrzan mieszamy z gorącym wywarem i śmietaną. Żółtka przecieramy przez sitko i łączymy z chrzanem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Smacznego :)