mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sos chrzanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Doskonały sos do wędlin, mięs na zimno czy jajek

Sos chrzanowy

Składniki:

Sos chrzanowy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy
Korzeń chrzanu myję, osuszam i obieram, po czym ścieram na drobnych oczkach na tarce. Potrzebuje około 100 g startego chrzanu.
Starty chrzan mieszam w misce z drobno pokruszoną bułką (bez skórki), dodaje białą gorczycę i solę do smaku. Następnie dodaje po łyżce na raz śmietanę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Doprawiam do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solą.
Gotowy sos przekładam do słoiczka i podaję do mięs na zimno, wędlin czy jajek na twardo.