Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Sos chrzanowy do mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos chrzanowy, smaczny i aksamitny. Doskonały do mięs różnego rodzaju.

Sos chrzanowy do mięs

Składniki:

Sos chrzanowy do mięs

 

  • 1 szklanka wywaru mięsnego lub warzywnego ( lub kostka rosołowa)
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • chrzan do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy do mięs
Masło rozpuszczamy na patelni. Podsypujemy mąką i zasmażamy ciągle mieszając, tak aby nie było gródek. Dodajemy wywar mięsny lub warzywny i dokładnie łączymy z zasmażką. Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje. Kiedy sos jest już gęsty i aksamitny dodajemy chrzan. Zależnie od tego jaki chrzan mamy i od ostrości jaką chcemy uzyskać dodajemy po łyżeczce. Ja miałam bardzo łagodny chrzan więc zużyłam cały słoiczek aby uzyskać pożądaną ostrość. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.