Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos chrzanowy na gorąco

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Doskonały chrzanowy sos do mielonych klopsów, pulpetów albo gotowanej wołowiny.

Sos chrzanowy na gorąco

Składniki:

Sos chrzanowy na gorąco

 

 

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy na gorąco
W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka - wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować aby nie utracił swojego aromatu.