mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Sos chrzanowy na zasmażce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos chrzanowy na bazie zasmażki i śmietany

Sos chrzanowy na zasmażce

Składniki:

Sos chrzanowy na zasmażce

 

  • 100 g cukrowego chrzanu,
  • 40 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 1/8 litra rosołu,
  • 200 g śmietany,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • cukier,
  • ocet.

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy na zasmażce
Chrzan myjemy i drobno ucieramy na małych oczkach tarki. Następnie skrapiamy octem, aby nie czerniał. Masło stapiamy, następnie dodajemy mąką i chwilkę podsmażamy, uważając, aby nie zrumienić zasmażki. Rozprowadzamy zasmażkę śmietaną. Mieszamy i zagotowujemy. Jeżeli będzie zbyt gęste, rozrzedzamy rosołem. Dodajemy chrzan i zagotowujemy sos, ciągle go mieszając. Przyprawiamy cukrem, solą oraz octem. Przed samym podaniem mieszamy z żółtkami. Taki sos jest znakomity do ryb, mięs, rożnych zapiekanek, kasz, ryżu i makaronów.