Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos chrzanowy- podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kolejny przepis na sos który można zrobić w kilka minut. Normalnie występuje jako składnik wielu potraw , tyle, że nigdy nie spisywałam go jako osobny pomysł

Sos chrzanowy- podstawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos chrzanowy- podstawowy

 

  • 1 szklanka wywaru
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 3 pełne łyżeczki tartego ostrego chrzanu ze słoiczka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy- podstawowy
Do garnuszka o grubym dnie wlać olej i dołożyć masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści ale nie zrumieni. Zasypać tłuszcz mąką - wymieszać . Zalać zasmażkę wywarem z gotowania i śmietanką i dokładnie wymieszać. Podgrzewać aż zrobi się kremowy sos. Dodać chrzan - wymieszać. Doprawić do smaku solą i cukrem. * Jeśli chodzi o wywar na jakim robimy sos chrzanowy to oczywiście zależy to od tego do czego go robimy . Możemy wykorzystać : - rosół lub bulion z gotowania kurczaka -wywar mięsno- warzywny ( czysty) na zupę - wywary z gotowania pulpetów ( drobiowych , z mielonego mieszanego, rybnych) -wywar z gotowania warzyw ( np. kalafiora) - lub ostatecznie kostki bulionowej jeśli nie mamy żadnego gotowego wywaru w zapasie a chcemy mieć sos
Sos chrzanowy- podstawowy
Rozpuścić w garnuszku masło nie rumieniąc go
Sos chrzanowy- podstawowy
Zasypać masło mąką i wymieszać robiąc białą zasmażkę
Sos chrzanowy- podstawowy
Wymieszać letni bulion ( wywar ) ze śmietanką
Sos chrzanowy- podstawowy
Rozprowadzić zasmażkę bulionem ze śmietanką- dodać chrzan- doprawić sos