Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sos chrzanowy wg mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos ten podajemy jako dodatek do ziemniaków i jajka gotowanego, oraz pieczonych mięs.

Sos chrzanowy wg mojej babci

Składniki:

Sos chrzanowy wg mojej babci

 

  • 3 łyżki - utartego świeżego chrzanu,
  • 1 łyżka - mąki,
  • 1 łyżka - masła,
  • 1/2 szklanki - gęstej śmietany,
  • 1 szklanka - wywaru z warzyw lub rosołu,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny lub inny środek zakwaszający

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy wg mojej babci
Mąkę przesiać, rozprowadzić kilkoma łyżeczkami zimnego rosołu lub warzywnego wywaru. Pozostały rosół lub wywar zagotować i do wrzącego wlać mąkę, zagotować, dodać masło i chrzan, śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem i kwasem.