Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Sos chrzanowy z jajkami do wędlin i mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Taki sos robiła moja babcia, mama. Teraz robię go ja. Nie wyobrażam sobie bez niego wielkanocnych potraw. Idealny dodatek do mięs.

Sos chrzanowy z jajkami do wędlin i mięs

Składniki:

Sos chrzanowy z jajkami do wędlin i mięs

 

  • 2 kubki kwaśnej gęstej śmietany (po 400 g)
  • 8 jajek
  • 2 słoiczki chrzanu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy z jajkami do wędlin i mięs

Sos chrzanowy 1

Sos chrzanowy z jajkami do wędlin i mięs
Ugotowane na twardo jajka obieramy i oddzielamy żółtka od białek

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Oddzielamy białka od żółtek.

Sos chrzanowy 2

Sos chrzanowy z jajkami do wędlin i mięs
Oddzielone żółtka dokładnie ucieramy z musztardą.

Żółtka dokładnie ucieramy z musztardą.

Sos chrzanowy 3

Sos chrzanowy z jajkami do wędlin i mięs
Białka jajek za pomocą noża kroimy w drobną kostkę

Białka kroimy w kostkę. Chrzan odciskamy na sitku z nadmiaru wody.

Sos chrzanowy 4

Sos chrzanowy z jajkami do wędlin i mięs
Do utartych żółtek dodajemy powoli śmietanę

Do żółtek dodajemy powoli śmietanę. Cały czas mieszamy. Dodajemy chrzan, białka jajek. Jeszcze raz mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.


Tagi:

sos chrzan