Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sos chrzanowy zasmażkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty, szybki w przygotowaniu sos z zasmażki z dodatkiem chrzanu.

Sos chrzanowy zasmażkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos chrzanowy zasmażkowy

 

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • ok. 4 szklanki wody
  • 3 czubate łyżeczki tartego chrzanu
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy zasmażkowy
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Wsypać do niego mąkę, wymieszać i usmażyć ją na jasnobrązowy kolor. Do podsmażonej mąki wlać szklankę zimnej wody. Ważne jest, żeby woda była zimna, bo nie zrobią się wtedy grudki w sosie. Dokładnie wymieszać. Do sosu dolewać pozostałą wodę (ta z kolei może już być ciepła). Wodę wlewać po trochu (np. po pół szklanki), mieszać i gotować. Wody wlać tyle, żeby otrzymać taką konsystencję sosu, jaką lubimy. Do sosu dodać chrzan i pieprz. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Dokładnie wymieszać i zagotować. Sosem można polewać np. ugotowane ziemniaki.
Sos chrzanowy zasmażkowy
Mąka pszenna smażona na rozgrzanym oleju.
Sos chrzanowy zasmażkowy
Jasnobrązowa zasmażka wymieszana ze szklanką zimnej wody.
Sos chrzanowy zasmażkowy
Tarty chrzan pieprz i przyprawa uniwersalna dodane do sosu.