motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Sos cukiniowo-cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos cukiniowo-cebulowy z czosnkiem

Sos cukiniowo-cebulowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos cukiniowo-cebulowy

 

Sposób przygotowania:

Sos cukiniowo-cebulowy
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Jak się zarumieni dodajemy startą cukinię i smażymy ok. 5 min. Następnie podlewamy 2 szkl. wody, dajemy zioła prowansalskie, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem następne 5 min. Po tym czasie z mąki i wody robimy zawiesinę i zagęszczamy gotujący się sos. Doprawiamy do smaku.
Sos cukiniowo-cebulowy
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Sos cukiniowo-cebulowy
Obraną cebulkę i czosnek kroimy w kostkę
Sos cukiniowo-cebulowy
Do zarumienione cebulki z czosnkiem dodajemy cukinię i podsmażamy
Sos cukiniowo-cebulowy
Zalewamy wodą dodajemy zioła i dusimy. Następnie zagęszczamy mąką.

Tagi:

zioła cukinia