agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Sos cukiniowo ogórkowym na kaszy owsianej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny śmietanowy sos z dodatkiem cukinii i ogórka konserwowego idealnie pasuje do owsianej kaszy pęczak i smakuje wybornie.

Sos cukiniowo ogórkowym na kaszy owsianej

Składniki:

Sos cukiniowo ogórkowym na kaszy owsianej

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 4 ogórki konserwowe
  • 200 ml śmietany 30 lub 36 % (słodkiej)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Sos cukiniowo ogórkowym na kaszy owsianej
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Ogórki konserwowe osączamy i kroimy w kostkę.Filet z kurczaka kroimy na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy mięso z kurczaka i pokrojone cukinie i ogórki. Dusimy na małym ogniu, lekko solimy.

Następnie podlewamy bulionem, dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z solą i pieprzem.

Dusimy jeszcze około minuty, podajemy z kaszą owsianą.  

Tagi:

sos cukinia