Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos cumberland wg Danuty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uzyskujemy znakomity sos do wszystkich mięs.

Sos cumberland wg Danuty

Składniki:

Sos cumberland wg Danuty

 

  • 200 ml czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny i pomarańczy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • imbir, cukier, cynamon
  • 150 ml dżemu z porzeczek
  • skórka z pomarańczy i cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru maraschino

 

 

Sposób przygotowania:

Sos cumberland wg Danuty
Do czerwonego wina dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, łyżkę stołową mąki i łyżeczkę musztardy, odrobinę imbiru i szczyptę cukru z cynamonem. Całość gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając. Następnie dodajemy dżem z porzeczek oraz drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy i cytryny. Po odstawieniu z ognia dodajemy jeszcze 2 łyżki stołowe masła i 2 łyżki likieru maraschino.