tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Sos cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Sos cytrynowy idealnie pasuje do potrawki z cielęciny , kury i gołębia.

Sos cytrynowy

Składniki:

Sos cytrynowy

 

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyzka mąki
  • 1 szklanka wywaru mięsnego lub bulionu z kostek
  • 1 cytryna
  • 1 żółtko surowe
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Sos cytrynowy
Z masła i mąki sporządzić złotą zasmażkę, rozprowadzić stopniowo wywarem lub bulionem, dodać startą skórkę i sok z cytryny, przyprawić solą i cukrem do smaku oraz zagotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić od ognia , gdy trochę ostygnie dodać , dobrze mieszając, żółtko rozdrobnione z 2 łyżkami sosu.