Strona główna Sos cytrynowy do pstrąga

Sos cytrynowy do pstrąga

fiocchi - autor przepisu Sos cytrynowy do pstrąga offline

Kuchcik
Przepisy: 3
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Sos cytrynowy do pstrąga
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Szybki, smaczny sos o wyrazistym smaku - nada charakter i apetyczny wygląd każdej rybie.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Sos cytrynowy do pstrąga - SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • szafran suszony
  • sok z połowy cytryny
  • ew. koperek
  • sól, pieprz do smaku

Sos cytrynowy do pstrąga - PRZYGOTOWANIE:

Masło topimy w rondlu, dodajemy mąkę i grzejemy chwilę, cały czas energicznie mieszając. Do powstałej w ten sposób zasmażki wlewamy bulion (moze być z kostki), doprowadzamy do wrzenia, aby sos zgęstniał. Wlewamy sok z cytryny, dosypujemy szafran. (wystarczy mała szczypta; w razie braku szafranu moze byc dobrej jakości kurkuma) Kiedy sos zabarwi się na intensywny żółty kolor, dodajemy drobniutko posiekany koperek.
Przyprawiamy do smaku, konsystencje można zmieni ć dodając odpowiednio wodę lub rozprowadzoną w niej mąkę.
Buon appetito!



Komentarze do Sos cytrynowy do pstrąga  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Sos cytrynowy nie na słodko wg Buni Pasta z wędzonej makreli Pasztetowa ze słoika
Surówka z kapusty pekińskiej z bananami Tarte buraczki z cytryną Zielona pasta z kurczaka
Wiosenna pasta warzywno -serowa Surówka z kwaszonej kapusty Surówka jarzynowa z żurawiną i goji
Sałata z jagodami goji Surówka do obiadu Masło ziołowe z czosnkiem niedźwiedzim
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj