Strona główna Sos cytrynowy do pstrąga

Sos cytrynowy do pstrąga

fiocchi - Przepis na: Sos cytrynowy do pstrąga offline

Kuchcik
Przepisy: 3
Sos cytrynowy do pstrąga
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Szybki, smaczny sos o wyrazistym smaku - nada charakter i apetyczny wygląd każdej rybie.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Sos cytrynowy do pstrąga - SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • szafran suszony
  • sok z połowy cytryny
  • ew. koperek
  • sól, pieprz do smaku

Sos cytrynowy do pstrąga - PRZYGOTOWANIE:

Masło topimy w rondlu, dodajemy mąkę i grzejemy chwilę, cały czas energicznie mieszając. Do powstałej w ten sposób zasmażki wlewamy bulion (moze być z kostki), doprowadzamy do wrzenia, aby sos zgęstniał. Wlewamy sok z cytryny, dosypujemy szafran. (wystarczy mała szczypta; w razie braku szafranu moze byc dobrej jakości kurkuma) Kiedy sos zabarwi się na intensywny żółty kolor, dodajemy drobniutko posiekany koperek.
Przyprawiamy do smaku, konsystencje można zmieni ć dodając odpowiednio wodę lub rozprowadzoną w niej mąkę.
Buon appetito!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos cytrynowy do pstrąga  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Obiadowa pekinka z rzodkiewką i majonezem Gryczany pasztet ze śliwką Kanapkowa pasta serowa
Szpinak z jajeczkiem Zakwas żytni domowy Panierowany ser do obiadu
Klasyczny sos borowikowy Kapusta ze śmietaną Hummus sezamowy
Waniliowa pigwa do herbaty Indyjski sos do potraw Masełko czosnkowe

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane