Strona główna Sos cytrynowy do pstrąga

Sos cytrynowy do pstrąga

fiocchi - Przepis na: Sos cytrynowy do pstrąga offline

Kuchcik
Przepisy: 3
Sos cytrynowy do pstrąga
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Szybki, smaczny sos o wyrazistym smaku - nada charakter i apetyczny wygląd każdej rybie.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Sos cytrynowy do pstrąga - SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • szafran suszony
  • sok z połowy cytryny
  • ew. koperek
  • sól, pieprz do smaku

Sos cytrynowy do pstrąga - PRZYGOTOWANIE:

Masło topimy w rondlu, dodajemy mąkę i grzejemy chwilę, cały czas energicznie mieszając. Do powstałej w ten sposób zasmażki wlewamy bulion (moze być z kostki), doprowadzamy do wrzenia, aby sos zgęstniał. Wlewamy sok z cytryny, dosypujemy szafran. (wystarczy mała szczypta; w razie braku szafranu moze byc dobrej jakości kurkuma) Kiedy sos zabarwi się na intensywny żółty kolor, dodajemy drobniutko posiekany koperek.
Przyprawiamy do smaku, konsystencje można zmieni ć dodając odpowiednio wodę lub rozprowadzoną w niej mąkę.
Buon appetito!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos cytrynowy do pstrąga  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Sałatka z cukinii Kalafior z sosem porowo - serpwym Aromatyczny cukier różany
Pasta z bobu i ogórka Surówka marchewkowa z sezamem Cukinia panierowana
Sos (dip) tzatziki Sos podgrzybkowy do klopsików Surówka z ogórkiem gruntowym
Surówka z kapusty i marchewki  Pasta z białej fasoli Surówka do obiadu

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane