szwedzkiStol

szwedzkiStol

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Sos Czosnkowy 8.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciezki do zrobienia jak dla swiezakow gotowania ale mysle ze dacie sobie rade :)

Sos Czosnkowy 8.

Składniki:

Sos Czosnkowy 8.

 

  • Jogurt grecki 1 kubek duzy
  • Czosnek 2 glowki
  • Zoltka ok 10
  • Oliwa z oliwek 0,3l
  • Olej roslinny 0,5l
  • Musztarda Dijon lyzeczka
  • English Mustard lyzeczka
  • Bialy ocet winny ok 0.2 szklanki
  • Sol
  • Pieprz
  • Ziola(Bazylia,tymianek,oregano )
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos Czosnkowy 8.
Na poczatku wrzucamy czosnek(1,5 glowki) do naczynia zaroodpornego(najlepiej malego)zalewamy olejem(oliwa z oliwek) dodajemy ziola i pieczemy do miekosci w temp 200C max,ostudzamy olej odcedzamy od czosnku i przypraw,nastepnie w robocie kuchennym wlewamy zoltka musztarde (2 rodzaje) miksujemy w robocie na szybkich obrotach dodajemy nasz odcedzony olej bardzo powoli nastepnie dodajemy nasz olej roslinny tez bardzo powoli,po uzyskaniu majonezu o smaku czosnku doprawiamy go sola i ocetem winnym konsystencja majonezu powinna byc gesta dodajemy jogurt reszte czosnku wycisnietego przez praske pieprz ziola i zostawiamy w lodowce na kilka godzin najlepiej cala noc,gdy sosik juz jest gotowy przelewamy go przez sito o malych oczkach zeby pobyc sie grudek po czasnku i ziolach. Przepis jest podany na ok 8-10 porcji czyli w sam raz na grila PozdrawiamGOOD LUCK! uper s

Tagi:

zioła