kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Sos do gyrosa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam przepis na sos do gyrosa

Sos do gyrosa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos do gyrosa

Sposób przygotowania:

Sos do gyrosa
Mieszamy ze sobą 4 łyżki majonezu i 4 łyżki ketchupu. Dodajemy ½ łyżeczki cukru i szczyptę soli. Wyciskamy 1 łyżeczkę soku z cytryny i dodajemy do sosu. Jeśli lubimy czosnek, dodajemy 2 ząbki posiekane na bardzo drobno. Zdarzało mi się robić sos bez czosnku i też jest pyszny. Następnie dodajemy natkę pietruszki, paprykę słodką, pieprz, kurkumę i oregano. Mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy na godzinę go lodówki, a najlepiej na całą noc. Sos jest najlepszy jak przejdzie tymi przyprawami. Sos można podawać z grosem, kebabem, pizzą….
Sos do gyrosa
Mieszamy ze sobą 4 łyżki majonezu i 4 łyżki ketchupu. Dodajemy ½ łyżeczki cukru i szczyptę soli. Wyciskamy 1 łyżeczkę soku z cytryny i dodajemy do sosu.
Sos do gyrosa
2 ząbki czosnku obieramy i kroimy na bardzo drobno
Sos do gyrosa
Posiekany czosnek dodajemy do pozostałych składników
Sos do gyrosa
Następnie dodajemy natkę pietruszki, paprykę słodką, pieprz, kurkumę i oregano. Mieszamy wszystkie składniki.

Zobacz film: Desery i czekolada: Potęga słodyczy