Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos do kotletów rybnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety rybne smażę z reguły na zapas a potem wykorzystuję w różnych wersjach.

Sos do kotletów rybnych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos do kotletów rybnych

 

  • 2-4 sztuki kotletów rybnych
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 dużej papryki ( żółta lub czerwona )
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 kostki bulionowej ( ja dałam rybną Knorra ale może być bulion warzywny )
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Sos do kotletów rybnych
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju . Wrzucić krojone w kosteczkę pomidora i paprykę .Dusić do miękkości podlane wodą . Dołożyć połówkę kostki bulionowej i śmietanką . Blenderem rozetrzeć połowę sosu( lub przetrzeć przez sito ) tak by sos sie zagęścił . Doprawić do smaku . Gotowe kotlety rybne włożyć do sosu i podgrzewać aż będą ciepłe .
Przepis na kotlety rybne zamieściłam w dwóch wersjach :
Kotlety rybne
Rybne kotleciki z kurkami
Sos do kotletów rybnych
Jak to zwykle u mnie- gotowanie zaczynam od zgromadzenia składników potrawy
Sos do kotletów rybnych
Cebulę , pomidora i paprykę podsmażyć na oleju tak by zmiękły
Sos do kotletów rybnych
Podlać bulionem a potem śmietanką - dusić , a potem przetrzeć blenderem lub przez sito połowę sosu by zgęstniał
Sos do kotletów rybnych
włożyć kotlety rybne w sos i podgrzać w sosie .Posypac natką pietruszki

Tagi:

winogrona