Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sos do makaronu na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięsny sos pieczarkowy do makaronu. Jak mamy mało czasu, to doskonale się sprawdza.

Sos do makaronu na szybko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos do makaronu na szybko

 

  • 1 słoik sosu pieczarkowego (ok. 400 ml)
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 120 g sera mozzarella w kulce
  • 1 jajko
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Sos do makaronu na szybko
Mięso mielone (można użyć zmielonej szynki lub łopatki) przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Dodać też do niego jajko, pieprz, przyprawę w płynie, bazylię i startą skórkę cytrynową. Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę, również dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos pieczarkowy przełożyć do garnka i zagotować. Do gotującego się sosu wrzucić mięsną masę i mieszać tak, żeby mięso się rozdrobniło, a nie zbiło w jedną kulkę. Mięso w sosie gotować ok. 10 minut. Dowolny makaron ugotować, odcedzić. Polać sosem i podawać.
Sos do makaronu na szybko
Mięso z dodatkiem przypraw pokrojonej mozzarelli skórki cytrynowej i jajka.
Sos do makaronu na szybko
Wszystkie składniki mięsnej masy dokładnie ze sobą wymieszane.
Sos do makaronu na szybko
Sos pieczarkowy przełożony do garnka i zagotowany.