VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sos do makaronu z batatami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Słodko – ostry sos zarówno do makaronu jak i ryżu. Słodkie bataty przenikają się ze smakiem ostrej czerwonej papryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad.

Sos do makaronu z batatami i boczkiem

Składniki:

Sos do makaronu z batatami i boczkiem

 

  • 1 batat
  • 1 marchew
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cebule
  • 200 g boczku wędzonego
  • 350-400 ml bulionu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw np. Vegeta
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do podsmażenia
  • 200 g makaronu ryżowego

Sposób przygotowania:

Sos do makaronu z batatami i boczkiem
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut.

Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem.

Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem.

Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.

Tagi:

bataty